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Halachos of Going on a Cruise 
Frequently Asked Questions 

Rabbi Efrem Goldberg 
 

SHABBOS 
Q: Does it make a difference what day of the week the cruise begins? 
A: There is no concern with a cruise that begins on Sunday – Wednesday.  Due to the potential for sea 
sickness, combined with the possibility of Shabbos violation, Chazal decreed1 that it is forbidden to set 
sail within three days of Shabbos.2  While a minority opinion3 suggests that today large ships are stable 
and eliminate the necessity to adjust, most opinions4 require us to observe the original decree.  
Therefore, you should preferably not book a cruise that sets sail Thursday or Friday.5 
 
Q: If the cruise docks on Shabbos, can I disembark? 
A: There is no prohibition in disembarking on Shabbos, but there are a few halachik considerations you 
must be careful about.  Since there is no eruv binding the ship to the dock and its adjacent area, carrying 
is forbidden.  You must check your pockets, etc. before disembarking.  Furthermore, there is a limitation 
in how far you can travel on shabbos outside of a residential area.  The techum (boundary) begins at the 
dock and extends approximately 7/10 of a mile.  Care must be taken not to walk too far.   
 
Q: The ship has a metal detector, can I pass through it when re-boarding the ship on Shabbos?  
A: You may pass through the detector assuming you are not carrying or wearing anything that may set it 
off.   
 
Q: My cabin has an electronic door lock, what should I do on shabbos? 
A: You must leave your key at the front desk or with security and let them know that you will be asking 
them over shabbos to open your door for you.6 
 
Q: The doors throughout the ship are electronic and open based on a sensor.  What should I do? 
A: If there are manual doors available, it is preferable to use them.  If not, wait for a non-Jew to trigger 
the sensor and open the door and follow closely behind them. 
 
Q: Can I carry on the ship; does it need an eruv or eruv chatzeiros? 
A: Carrying on the ship is permissible as it is an inherently closed space.  No eruv chatzeiros is 
necessary.7 
 
Q: Where should I light Shabbos candles? Can I use electric lights? 
                                                             
1 Shabbos 19a, Shulchan Aruch o.c. 248.  The decree is limited to a recreational journey.  A journey for a mitzvah is 
not subject to this limitation. 
2 According to the Vilna Gaon, the three days include Shabbos and therefore, Wednesday is permissible to journey 
3 Menuhat Ahava (1:2) by Rabbi Moshe Halevi (1961-2001)  
4 Tzitz Eliezer 1:21 and Yalkut Yosef Shabbos 1:248:note 1 
5 If a cruise that begins Thursday or Friday was already booked and is non-refundable, please ask your local 
Orthodox Rabbi 
6 Operating the electronic door mechanism is a Rabbinic prohibition thereby rendering asking a non-Jew to open it 
a shvus d’shvus b’makom mitzvah (oneg Shabbos).  Even if it were prohibited from the Torah, amirah l’akum on a 
psik reisha is permissible. 
7 Igros Moshe o.c.1:141 
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A: It is preferable to light candles in the dining room within proximity to where the Shabbos meals will 
take place.  If that is not possible, they can be lit in the cabin where you will sleep.  If candles are not 
allowed on the ship, the mitzvah can be fulfilled by turning on an incandescent light bulb; however a 
beracha should not be recited.8  
 
Q: I didn’t bring a Kiddush cup, what should I use? 
A: Kiddush requires a dignified cup.  If only plastic or paper cups are available, they should preferably be 
doubled up.9 
 
Q: I don’t have kosher grape juice or kosher wine, how do I make Kiddush? 
A: If there is no kosher grape juice or wine, Kiddush should be recited over bread.10 
 
Q: I didn’t bring a havdallah set, what should I do? 
A: Beer or juice can be used in place of wine.11  Any spice that has a fragrance can be used as besamim.12 
Two candles held together can be used as the havdallah candle.  If only one candle is available, the 
beracha may be recited. 
 
Q: Can I eat from the sealed Kosher meals that were heated for me on Shabbos? 
A: It is prohibited to explicitly ask a non-Jew to heat food for you on shabbos.  If a non-Jew on their own 
heated solid foods without liquid, they may be eaten.  If the non-Jew heated liquids, they should only be 
consumed once they have cooled significantly and the benefit of having been heated is gone.13 

 
KASHRUS 
Q: Can I eat a baked potato that was double wrapped in silver foil and brought to me as such? 
A: A raw potato is obviously kosher.  It can be cooked in a non-kosher oven by double wrapping it in 
silver foil.  Since bishul akum is a consideration, you should arrange to put the potato in the oven 
yourself. 
 
Q: Can I eat cooked vegetables that were double wrapped in the oven? 
A: Vegetables that can be eaten raw and for which there is no issue of bugs or insects can be double 
wrapped and cooked for you, even in a non-kosher oven. 
 
Q: Can I eat a piece of salmon that was double wrapped in silver foil?  What about other fish?  
A:  It is only permissible to eat fish when you have seen the fins and scales and confirm its kosher status.  
A clean knife should be used to fillet the fish on clean paper.  Salmon is the only fish that is kosher even 
once filleted since it is distinguished by its color.  The fish should be double wrapped in silver foil and 
you should place it in the oven to avoid bishul akum. 
 
Q: Can I eat hard boiled eggs that were prepared in a non-kosher pot? 

                                                             
8 Shemirat Shabbat KeHilchata ch. 43 note 22 
9 Rav Moshe doesn’t think plastic cups can be used but the Tzitz Eliezer, Rav Shlomo Zalman Auerbach and others 
allow them. 
10 Shulchan Aruch o.c. 272:9 
11 O.c. 296:2 
12 Mishna Berura 297:10 
13 Biur Halacha 253: d”h dino k’shachach 
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A: The taste from the non-kosher pot is transferred and the eggs are not kosher. 
 
Q: Can I eat cold cereal and milk in a non-Kosher bowl with a non-kosher spoon? 
A: Yes, but care should be taken to confirm that the cutlery and utensils are clean. 
 
Q: Can I order freshly cut up fruit and/or vegetables? 
A:  Yes, with exception of onions and radishes.14  Please be aware that some vegetables like broccoli and 
cauliflower require inspection to make sure there are no insects.  
 
Q: I am scheduled to go to the Mikvah while away on the cruise.  Can I go in the ocean? 
A: Yes with all the proper preparations.  Someone should be present to confirm the immersion was full 
and complete with no barriers.  If there is no woman to serve that function, the husband can.   

 
BIRCHAS HA’GOMEL 
Q: When the cruise is complete, is birchas ha’gomel recited? 
A: Yes, preferably within three days 15 

                                                             
14 Taz, Yoreh Deah 91:2 
15 Shulchan Aruch o.c. 219 


